Fundació Andreu Nin

plano .

 L'HOTEL FALCÓN.

Les primeres referències de l'edifici daten de 1865, quan s'ubicava en el mateix la "Fonda Falcón". El 1875 l'edifici existent es va fer que se'l va caure i el 1879 es fa realitat l'actual conjunt, que acollirà les instal·lacions del Gran Hotel Falcón.
Durant la Guerra Civil, l'edifici va ser requisat pel POUM. Es va reformar i va passar a ser utilitzat com a residència habitual dels milicians estrangers del Partit que arribaven a Barcelona, així com dels milicians que lluitaven falconal front i disposaven de dies de permís. En ell es va instal·lar el Comitè Militar del POUM.
Encara que teòricament no era més que un lloc de residència, a la pràctica representava un dels principals locals socials del POUM.
El 16 de juny de 1937 van ser detinguts Andreu Nin i altres membres de la direcció|adreça del POUM quan sortien d'una reunió del comitè executiu en el Palau de la Virreina (transformat en centre cultural marxista "Institut Maurín"). Aquella mateixa nit, la guàrdia d'assalt irrompia a l'Hotel Falcón, detenint tots els presents i convertint l'hotel en una presó provisional en la qual van quedar arrestats els membres del POUM sense ser acusats de res en particular.
Aquestes detencions es van realitzar dos dies abans de la prevista inauguració del segon congrés del POUM, que no arribaria a celebrar-se. El dia 17 de juny el partit va ser declarat il·legal i en pocs dies van ser detinguts altres membres de la direcció|adreça. Des d'aquest moment els militants i milicians poumistas van ser perseguits, van empresonats o van assassinats. Els poumistas detinguts a l'Hotel Falcón van córrer sorts diferents; alguns van ser assassinats i altres empresonats en diferents presons de Madrid i València.
Com a anècdota es pot comentar que el militant poumista i escriptor George Orwell, convalescent d'una ferida rebuda al front, va aconseguir escapar per casualitat de la batuda de l'Hotel Falcón, ja que es dirigia cap a allà quan a pocs metres|metros va ser avisat per un conegut del perill existent.
Després de la Guerra Civil l'edifici va servir de seu de l'empresa "Regs i Forces de l'Ebre" (futura FECSA) i oficines bancàries situades als seus baixos.
El 1991 es van iniciar les obres de rehabilitació per a usos universitaris, que van incloure la rehabilitació integral de l'edifici de l'antic Hotel Falcón (núm. 32), la demolició del núm. 30, la posterior construcció d'un edifici de nova planta, la unió d'aquests dos immobles i la incorporació d'un conjunt d'edificis que estaven situats al llarg del desaparegut carrer del Gínjol, passant a formar part, l'Hotel Falcón, del conjunt arquitectònic denominat "Edifici Rambla" de l'Universitat Pompeu Fabra.
Hi ha una placa commemorativa en l'interior d'aquest edifici en memòria d'Andreu Nin:
"Andreu Nin 1892-1937. Revolucionari marxista català i internacionalista. En commemoració del 50 aniversari del seu assassinat per l'estalinisme. Maig 1987.

 

 

Google
WWW http://fundacioandreunin.com